Magneetveldtherapie
Principes van magneetveldtherapie
In de laatste jaren heeft magneetveldtherapie de drempel overschreden van in de periferie van geneeskunde te vertoeven naar een populair, natuurlijk en algemeen aanvaarde therapievorm.
Wat is de reden achter de uitzonderlijke veelzijdigheid in behandling met pulserende elektromagnetische velden? Hoe kan het zo veel gebruikt worden in de orthopedie, dermatologie, neurologie en andere takken van de geneeskunde, zo zacht zijn en toch effectieve langdurige genezing teweegbrengen? Wat op het eerste zicht ondenkbaar kan lijken heeft zijn grondslag in een mechanisme dat de natuurlijke celfuncties ondersteunt. Elke cel in het menselijk lichaam moet voedingsstoffen en zuurstof opnemen en afvalstoffen uitscheiden - juist zoals het hele lichaam.

Pulserende elektromagnetische velden, in correcte dosering gebruikt (maw met de juiste veldsterkte, frequentie en modulatie, afhankelijk van de patiƫnt zijn circadiaans ritme en status), kan de functie van elke cel in het lichaam terug herstellen tot zijn normale status. Dit mechanisme werkt in op elk lichaamsdeel en helpt bij heel veel aandoeningen, bijgevolg kan magneetveldtherapie het lichaam helpen zichzelf te genezen van veel verschillende ziektes en aandoeningen. Andere effecten van magneetveldtherapie komen voort uit dit onderliggend mechanisme: oa verbeterde doorbloeding en zuurstofvoorziening, invloed op zenuwbanen die betroken zijn bij pijngeleiding, balancerend effect op het vegetatief systeem.

Technische constructie
Toestellen die gebruikt worden voor magneetveldtherapie bestaan uit een controle eenheid die elektrische impulsen genereert overeenkomstig bepaalde criteria en verschillende applicators die deze elektrische impulsen omvormen in een magnetisch veld.